Ovocná pečeně "Sladký Nový rok".
V určitém okamžiku se hrudí (neboli pečeně) stala tradicí Roš Hašana a kdo jsem já, abych na tradici šetřil? Tato pečeně je jemná a sladká, s ovocnými podtóny vína a sušeného ovoce. Ráda podávám s docela obyčejnou přílohou – jako je rýže nebo quinoa – přelitou trochou omáčky z masa.
Ingredience:
1 cibule
2 lžičky kóšer
soli
2 polévkové lžíce olivovového oleje
1 kg pečeně nebo hrudí
1,5 šálku sladkého červeného vína
½ šálku meruňkové zavařeniny
3 polévkové lžíce sójové omáčky
1,5 hrnku různého sušeného ovoce, nakrájeného (použila jsem švestky, datle, brusinky)
8 stroužků česneku
Pokyny:
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a restujeme na mírném plameni s olivovým olejem a solí 20–30 minut. Předehřejte troubu na 350. Vložte cibuli do zapékací mísy, budete používat k vaření pečeně.
Na stejné pánvi, jakou jste použili na cibuli, syrovou pečínku potřeme ze všech stran stroužkem česneku. Rozpálíme pánev a orestujeme ze všech stran dohněda. Na cibuli položte pečínku. Maso zalijeme vínem, sójovou omáčkou, meruňkovými zavařeninami, česnekem a sušeným ovocem. Přikryjeme alobalem a pečeme 2-3 hodiny (podle tloušťky vašeho masa).
Každých 30–40 minut pánev vytáhněte a pečeni polijte omáčkou. V polovině vaření pánev vyndáme, pečeni sejmeme z provázku, pečeni otočíme, aby omáčku nasákly obě strany, a vrátíme do trouby. Když je pečeně zcela uvařená, nechte ji asi hodinu odpočinout. Krájejte tenké plátky proti srsti. Vraťte maso do omáčky, dokud nebude připraveno k podávání.
Miriam Szokovski