Pošírované hrušky
Pro zdravý dezert po rychlém jídle po Jom Kipuru vyzkoušejte tyto sladké pošírované hrušky, dokonale zapečené se skořicí a poté zalité smetanovou omáčkou.
4 lžíce studeného másla nebo margarínu
6 hrušek
Šťáva z 1 1/2 citronu
2/3 šálku baleného hnědého cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 šálku husté smetany
Předehřejte troubu na 190 °C. Čtvercovou zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm vymažte máslem. Hrušky opatrně oloupeme, škrabkou na zeleninu provádějte dlouhé plné tahy, aby hrušky držely tvar. Hrušky rozpůlte a pomocí baličky na meloun je zbavte jádřince. Hrušky potřeme citrónovou šťávou, aby nezoxidovaly. Hrušky těsně naskládejte do připraveného pekáčku. V malé misce prsty smíchejte hnědý cukr, skořici a máslo nebo margarín, dokud nezískáte strouhanku velikosti hrášku. Nasypeme na hrušky a pečeme zakryté alobalem 30 minut. Pomocí děrované lžíce přendejte hrušky na servírovací talíř. Do horké zapékací mísy nalijeme smetanu a mícháme, aby se dostaly všechny opečené kousky. Hrušky přelijeme omáčkou a podáváme.