Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Gefilte fiš či kapří knedlíky

22. 2. 2025

Gefilte fiš, gefilte fish či kapří knedlíky (v jidiš געפֿילטע פֿיש‎, doslova „nadívaná ryba“) je tradiční židovský pokrm, tvořený vařenou směsí sekaného či mletého rybího masa a dalších ingrediencí, podávaný jako předkrm. Obvykle používanou rybou je kapr, ale též štika či jiné sladkovodní ryby. V některých místech, jako třeba v UK, se používají i mořské ryby či jejich směs. Historicky, jak již název napovídá, byl pokrm podáván jako nadívaná ryba. Postupně, zhruba od 19. století, byla směs rybího masa tvarována do podoby kuliček. Podává se zejména během šabatových a svátečních hostin, jde o nejslavnější a nejtypičtější židovské jídlo. Kapří knedlíky jsou lahodným pokrmem, který si získá srdce všech milovníků rybích specialit.

 

2,5 kg kapr celý kuchaný

200 g cibule

30 g mandlí

20 g rozinek

1/2 hrnek strouhanky

1 vejce

40 g želatiny

sůl, pepř a cukr

petržel a mrkev

 

Při přípravě kapra nejdříve vykucháme a poté vykostíme, podobně jako u jiných ryb. Svařte vývar z hlavy a páteře, sceďte ho a znovu provařte. Vařte na mírném ohni asi 10 minut. Kapra protáhněte mlýnkem na maso. Přidáme nadrobno nakrájené vejce, strouhanku, cibuli, rozinky, mandle, sůl, pepř a cukr. Z náplně tvoříme malé knedlíčky a vložíme je do vroucího vývaru a vaříme dalších 10 minut. Před koncem vaření přidáme namočenou želatinu. Vychladlé knedlíky dáme do mísy, zalijeme vývarem a necháme ztuhnout — podle chuti dochutíme petrželkou a nastrouhanou mrkví. Kapří knedlíky jsou skvělou volbou pro ty, kteří si rádi pochutnávají na tradičních rybích pokrmech plných lahodných chutí a vůní. Buďte kreativní a zkuste si tento lahodný recept připravit doma!