Macesové knedlíčky do polévky
"Jak připravit stůl pro podávání "Sederu" v předvečer Pesachu nebo Pesach.
Prostřete stůl jako obvykle, mějte vše čerstvé a čisté; sklenice na víno pro každého a jedna navíc umístěná poblíž podnosu muže, který vede seder. Pak vezměte velký ubrousek; složit na čtyři části, položte jej na talíř a do každého záhybu vložte dokonalý matzoth; tedy takový, který není zlomený nebo neforemný; zkrátka jeden bez vady. Na talíř pak položte následující věci: Jedno natvrdo uvařené vejce, jehněčí kost upraženou v popelu, vršek pěkné tyčinky křenu (musí být čerstvý a zelený), svazek pěkné kadeřavé petrželky a trochu hořké bylinky (Němci tomu říkají lattig) a také malou nádobu naplněnou slanou vodou. Vedle tohoto talíře položte malou misku charoset (hebrejsky: חֲרֹסֶת ) připravenou takto: Oloupejte a nakrájejte několik jablek, přidejte cukr, skořici, drcené mandle, trochu bílého vína a nastrouhanou citronovou kůru a důkladně promíchejte. Položte toto nádobí před toho, kdo vede seder, a po jeho levici umístěte dva pěkně přikryté polštáře a malý stolek nebo židli, na které je umístěna umyvadlo s džbánem vody a čistým ručníkem. V některých rodinách se po sederu rozdávají vajíčka natvrdo."
Florence Kreisler Greenbaum vystudovala Hunter College v New Yorku, kde studovala potravinářskou chemii a dietu. Byla instruktorkou vaření a domácí vědy v Hebrejské asociaci mladých žen a v roce 1918 vydala The International Jewish Cook Book, košer kuchařku.
Macesové knedlíčky jsou aškenázské židovské vyrobené ze směsi matzah , rozšlehaných vajec, vody a tuku, jako je olej, margarín nebo kuřecí tuk. Známé jako knaidel v jidiš (קניידלעך kneydlekh ). Macesové knedlíčky se tradičně podávají v kuřecí polévce a jsou základním jídlem na židovský svátek Pesach.
120 g drcených macesů
1 vejce
3 lžíce oleje
1,2 dcl studené vody
1 litr kuřecího vývaru
4 kuřecí stehna
1 cibule
1 mrkev
sůl a černý pepř
Připravte drcené macesy. V míse rozšleháme celá vejce s olejem a smícháme s macesy a studenou vodou. Důkladně promícháme, lžící vykrajujeme knedlíčky a vaříme je v osolené vodě. Vařte asi 10 minut. Mezitím, abyste udělali kuřecí polévku, nalijte kuřecí vývar do hrnce, přiveďte k varu a poté snižte plamen. Přidejte kuřecí stehna a vařte 20 minut, dokud není kuře uvařené. Kuřecí stehna vyjmeme z vývaru a necháme mírně vychladnout. Ve velkém hrnci rozehřejte kapku oleje a cibuli a mrkev spolu se špetkou soli opékejte 5-10 minut, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout. K zelenině přidejte vývar a vařte 15 minut. Kuře oddělte od kostí, poté do polévky přidejte nakrájené maso a macesové kuličky a vařte 5 minut.