Šoulet
„Božská mana – šoulet. Mojžíše ho na hoře Sinaj učil vařit sám Bůh. Šoulet, skutečná košer ambrózie, slastný koláč z ráje…“
rabín Ferenc Raj
zakladatel reformovaného židovského společenství Beth El
Budapešť
Šoulet, známý také jako cholent (Aškenázští Židé) nebo chameen (Sefardští Židé), je tradičním jídlem, které si užívají židovské komunity během šabatu. Toto se stalo nedílnou součástí židovské kuchyně a má své kořeny v různých částech Evropy. Toto dušené jídlo se podává horké o šabatu odpoledne, a protože je o šabatu zakázáno vařit nebo ohřívat jídlo, sedí šoulet na sporáku (nebo v hrnci) od pátečního večera před západem slunce. Například ve Francii se nazývalo sabatní guláš a postupně se přejmenovalo na šoulet. V Čechách a Německu byl guláš oblíbeným jídlem již od 13. století. Tradičně se připravoval z fazolí, ale později byly tyto nahrazeny sušenými fazolemi z Ameriky.
Každá oblast měla své specifické varianty šouletu. V Německu se například používala špalda, zatímco ve východní Evropě ječmen. Maso používané v šouletu se také lišilo - od hovězího masa až po husu nebo kachnu. Pestrá variabilita pokrmu se projevovala i v přísadách jako brambory, kořenová zelenina, cizrna, sója, hrách, houby, kroupy nebo cibule. Některé varianty dokonce obsahovaly med, cukr nebo ovoce pro sladkou chuť.
Šoulet je tedy nejen jídlem plným chuti a výživy, ale také zrcadlem bohaté historie a kultury židovského lidu. Jeho příprava a podávání během šabatu má hluboký rituální význam a spojuje lidi nejen prostřednictvím jídla a tradic.
1 kg fazolí
1/2 kg krupice
půl husy nebo 4 husí stehýnka
husí tuk nebo olej
5 velkých cibulí
3 hlavy česneku
hovězí kosti (jedna z nich musí být morková)
1 lžíci pálivé a lžíci sladké papriky
zázvor
pepř
sůl
Nejprve si připravte fazole. 1 kg fazolí namočte přes noc do vody. Totéž udělejte s 1/2 kg velkých krup. Druhý den si vezměte buď půlku husy, nebo 4 husí stehýnka. Husí maso nakrájíme na velké kostky, pokud použijeme stehýnka, necháme je vcelku. Maso vložíme do husího sádla nebo oleje a krátce opečeme. Poté přidejte 5 velkých najemno nakrájených cibulí, dokud nezrůžoví. Oloupejte alespoň 3 hlavičky česneku a přidejte k masu a cibuli. Osolíme a přidáme koření: lžičku pepře a zázvoru a krátce orestujeme, aby se uvolnilo aroma koření. Přidáme 1 lžíci pálivé a lžíci sladké papriky, hovězí vývar a krátce podusíme v troubě, poté podlijeme.
Mezitím uvařte fazole a kroupy ve stejné vodě jako několik hovězích kostí, z nichž jedna musí být morková. Udušenou husu vyjmeme z trouby a přidáme ke směsi fazolí a krup. Podle potřeby přilijte vroucí vodu nebo vývar, osolte a vařte přikryté na velmi mírném ohni několik hodin do změknutí nebo vložte přikrytý pekáč nebo hrnec s dostatkem vody do trouby. Fazole lze nahradit hráškem nebo čočkou a kroupy zase rýží. Pokud použijete pouze bílé fazole, nemusíte je namáčet dostatečně dlouho, aby se nevyvařily.
https://www.timesofisrael.com/why-budapest-is-the-treif-cholent-capital-of-the-world/